Software Defined Networking (SDN)

Wat is SDN

SD-WAN is inmiddels een begrip. SD-LAN is het lokale bedraade netwerk en SD-WLAN is het draadloze netwerk (Wifi) en bouwen voort op de principes van SDN (software defined networking). Het creëert flexibele en kosteneffectieve lokale netwerken.

Iets minder simpel gezegd: SD-LAN is een op policy en applicatie gestuurde architectuur die hardware- en softwarelagen scheidt, terwijl deze zelfsturende en centraal beheerde netwerken creëert die eenvoudiger te bedienen, te integreren en simpeler bij en af te schalen zijn.

Naus IT Management implementeert en beheerd SD netwerken al sinds 2015. Hiermee zijn we specialist voor het MKB geworden. Onze focus voor netwerkbeheer ligt 100% op SDN en biedt u een op maakt gemaakte flexibele basis die is ontworpen om zich aan te passen aan uw zakelijke omgeving en de aanpassingen die deze doormaakt.

Voordelen van SD-LAN

Veilig toegangsbeheer

SD-LAN onderscheidt zich van SDN doordat het edge LAN beïnvloedt om (gebruikers)toegangsbeheer mogelijk te maken. Het belangrijkste is dat SD-LAN hoogwaardige controle over toegangsbeheer ondersteunt, met controles voor individuele medewerkers of hele gebruikersgroepen.
Hier kunnen individuele contextgebaseerde beleidsregels toegang verlenen op basis van gebruiker, apparaat, applicatie, locatie, bandbreedte of zelfs tijdstippen op de dag. Hierdoor kan IT-afdeling de netwerken en beveiliging micromanagen, voor zowel fulltime gebruikers, gasten en remote medewerkers.
Het stelt de beveiliging ook in staat om de extra risico’s van mobiele apparaten en Internet of Things-apparaten te beheren, omdat u de toegang zowel per apparaat als per gebruiker kunt beperken. Het is ook mogelijk om specifieke apparaten in te schakelen en andere uit te sluiten, waardoor BYOD-problemen en risico’s worden voorkomen.

Automatisering van netwerkgedrag

SD-LAN’s gebruiken toegewezen gedrag prioriteiten om netwerkbronnen automatisch opnieuw te laten focussen om in realtime aan de behoeften van de organisatie te voldoen. Deze behoeften kunnen worden bepaald door de app-prioriteiten of door de gebruikersbelasting, maar worden geprogrammeerd aangestuurd om de totale vraag naar IT te verminderen.

Automatisering

Met automatisering kunt u Wifi access-points en switches over het netwerk zelf optimaliseren, organiseren en herstellen dmv dynamische besturingsprotocollen. Deze zorgen voor een geoptimaliseerde snelheid, een betere netwerkstatus en eenvoudiger op en af te schalen om aan de behoeften van dat moment te voldoen.
De dekking en capaciteit van het apparaat zullen zich bijvoorbeeld intelligent aanpassen tussen aanwezige verbindingstechnologieën om te voldoen aan de belasting en behoeften van het apparaat. De meeste leveranciers bieden ook open API’s en programmeerbare interfaces, zodat big data gebruikt kan worden om inzichten van gebruikers en gegevens te verkrijgen. Hierdoor kan men beter reageren op applicatie- en apparaatvereisten van de eindgebruikers.

Gecentraliseerd beheer

SD-LAN’s scheiden apparaten tbv beheer, waardoor cloudgebaseerd netwerkbeheer mogelijk is. Dit vermindert de reden om bepaalde verplichte hardware te gebruiken, wat resulteert in een vlottere introductie van nieuwe access points en switches, naadloze updates op afstand en de mogelijkheid om policies direct bij te werken voor alle aanwezige hardware op het netwerk. Dit vereenvoudigt de complexiteit aanzienlijk en verlaagt daarom de kosten van de netwerkbeheer, ondanks de extra complexiteit van de basistechnologie.